its really easy, bagi orang yg masak guna oven once in a blue moon,percayalah ini resepi mudah
bahan dia senang aje
5 eggs white
1 1/2 cup gula
couple drops of limau nipis (i dont have vinegar in the kitchen so ganti benda masam lain..cm Chef Michael Smith kata..guna apa yg ada di dapur)
1 tablespoon of cornstarch
preheat oven at 180 degree celcius
mix semua seklali,tapi letak gula tu little by little la,sambil mix tu..sampai adunan tu stiff,tak cair,gebu gila nanti
saya letak atas tray sapu majerin sikit,suppose letak parchment paper,tapi tak dek,improvise ajelah,melekat sikit-sikit,tapi oklah,tak teruk sangat (letak aje,lepas tu bentuk kan bulat tu sendiri..)
masak dalam 40 minit macam tu
1 cup bersamaan dengan 240 ml air,macam mana saya sukat? saya guna botol susu ZIyyad sukat 240 ml air (kan ada tanda sukat kat botol susu tu) pastu tuang dalam cawan,jadi saya guna balik cawan tu dan sukat la gula yg 1 cup setengah tu.. all u need is to improvise,tak perlu sangat benda fancy schmancy di dapur :)
lepas dah siap let is cool a bit,letak whipped cream sikit dan letak stoberi atas dia
to tell u the truth pavlova rasa dia manis macam gula kapas+marshmallow. ada stoberi yg masam masam manis tu kira counter balance balik la rasa dia. tapi luarnya sangat crunchy
makan sikit-sikit enjoy la,makan sekali hadap,muak tak tertelan gak..hahahah
oh ye hari tu ada pergi Pusat Sains Negara,for more info pegi ke blog kak arin aje..hahaha
nah selai gambar Ziyyad..tengok la muka mamanya..serius aje hah.
dahhh,habis cerita..pegi sambung kerja masing-masing,jangan culas ye..saya nak shopping ke OU ni ngan nenek and atuk Ziyyad...lalalala
p/s:: pada health freak pegi freakazoid jauh-jauh..hahahah
Chomel Nursing Cover5 eggs white
1 1/2 cup gula
couple drops of limau nipis (i dont have vinegar in the kitchen so ganti benda masam lain..cm Chef Michael Smith kata..guna apa yg ada di dapur)
1 tablespoon of cornstarch
preheat oven at 180 degree celcius
mix semua seklali,tapi letak gula tu little by little la,sambil mix tu..sampai adunan tu stiff,tak cair,gebu gila nanti
saya letak atas tray sapu majerin sikit,suppose letak parchment paper,tapi tak dek,improvise ajelah,melekat sikit-sikit,tapi oklah,tak teruk sangat (letak aje,lepas tu bentuk kan bulat tu sendiri..)
masak dalam 40 minit macam tu
1 cup bersamaan dengan 240 ml air,macam mana saya sukat? saya guna botol susu ZIyyad sukat 240 ml air (kan ada tanda sukat kat botol susu tu) pastu tuang dalam cawan,jadi saya guna balik cawan tu dan sukat la gula yg 1 cup setengah tu.. all u need is to improvise,tak perlu sangat benda fancy schmancy di dapur :)
lepas dah siap let is cool a bit,letak whipped cream sikit dan letak stoberi atas dia
to tell u the truth pavlova rasa dia manis macam gula kapas+marshmallow. ada stoberi yg masam masam manis tu kira counter balance balik la rasa dia. tapi luarnya sangat crunchy
makan sikit-sikit enjoy la,makan sekali hadap,muak tak tertelan gak..hahahah
oh ye hari tu ada pergi Pusat Sains Negara,for more info pegi ke blog kak arin aje..hahaha
nah selai gambar Ziyyad..tengok la muka mamanya..serius aje hah.
dahhh,habis cerita..pegi sambung kerja masing-masing,jangan culas ye..saya nak shopping ke OU ni ngan nenek and atuk Ziyyad...lalalala
p/s:: pada health freak pegi freakazoid jauh-jauh..hahahah
DSLR strap slipcover!RM15 only!
8 comments:
sedap wooooooo....hehehe...erni, Btw ni my 2nd Blog...Blog kental utk cantik..kehkehkeh..
akak pun..sblom beli digital scale tu...hantam je cawan susu yg ada sukatan tu...hahaha..asal boleh..janji jadik kan
aku tadak oven.aku selalu nampak jamie , nigella buat meringue kat tv.mcm sedap dan ringkas.nak kena beli oven laa pulak :P
hahahaa.. samalah i pun guna botol susu..senang kan.. :)
cam best jek..nk buat pun seanng eh..mesti cuba ni.thanks dilla!
Dila, org2 Australia dgn NZ selalu bergaduh nak mengaku PAvlova ni diaorg punya.
dila, nak ur email address buleh? saya dah privatekan blog. thanks. :)
Post a Comment