bahan-bahan
1.tepung gandum
2.daun pandan beberapa helai
3.kelapa parut
4.gula melaka,gula merah,gula pasir (jangan guna gula-gula ye)
5.sebiji telur ayam
6.garam secukupnya
mula2 masak gula..campur semua gula di atas dan masak dengan perlahan,biarkan ia mencair..kemuadian tapis gula tersebut
serta merta campurkan kelpa parut dan gaul hingga sebati,jangan biarkan kelapa terlalu basah, jika basah tambah sedikit tepung ye
ok,sekarang kita nak buat kulit kuih ketayap ye..mula2 blend daun pandan bersama sedikit air.
kemudian tapis untuk mendapatkan airnye saja
masukkan air pandan didalam tepung,masukkan juga telur ayam dan sedikit garam.kacau bersama air..make sure betul2 cair..ala macam nak buat lempeng tu
panaskan kuali bubuh sedikit minyak,tuang sedikit sebatian tepung tadi kedalam kuali panas,buat macam lempeng tu..senang je..tapi jangan la besar sangat...sedang2 je..biar nipis sikit takpe.
masak sebelah side je ye..kasi rangup sikit,kemudian angkat letak dalam pinggan
sementara masih panas,letakkan inti kelapa tadi,sikit je ye..kat atas yg tak digoreng ranggup tu,kemudian gulung
voila..jadilah kuih ketayap..apa pasal nama die ketayap aku pun tak tahu
(kuih ini telah di bikin pada hari ahad yg lalu bersama En.Suami,untuk dipersembahkan kepada mak dan ayah mentua ku untuk berbuka..kami mendapat A- untuk kuih tersebut..mak kata inti nye sedapp...)
penghargaan yang takketerhinggaan kepada
Cik Intan taman ehsan (original recipe)
dan
En.Suami Sriacres
dan
En.Suami Sriacres
p/s::saya buat je lebih,tapi saya bukan suke snagat pun kuih ketayap..heheh
1 comment:
kuih serban takde.. tak pun kuih songkok..
no no
kuih ben laden!
Post a Comment